Domowe soki

Jak zrobić domowy sok z buraka?

Zawsze, ale szczególnie dziś warto zadbać o swoją formę i odporność. Dla mnie popijanie przed posiłkiem do pół szklanki soku z buraków gwarantuje dobre samopoczucie, zdrowy układ pokarmowy i wzmocnienie odporności. Mam swój dotąd tajny przepis na taki sok z buraków, który kiedyś dostałam od znajomej.

Dlaczego warto pić sok z buraka:

  • posiada właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne zawdzięcza zawartej w nim betaninie. 
  • poprawia przemianę materii i pomaga oczyszczać organizm z toksyn oraz szkodliwych produktów powstających podczas procesów metabolicznych.
  • jest niskokaloryczny – 100 ml soku z buraka ma zaledwie 45 kcal. Burak czerwony właściwości oczyszczające uzyskuje dzięki obecności błonnika – jego zawartość sprawia zaś, że wypicie szklanki soku z buraka na długo pozwala zapomnieć o uczuciu głodu.
  • posiada właściwości wspomagające układ nerwowy zawdzięcza obecnym w nim witaminom z grupy B. W burakach znajdują się również azotany, które w procesach metabolicznych przekształcają się w tlenek azotu, a ten poprawia ukrwienie mięśni i poprawia wydolność organizmu, co jest szczególnie przydatne dla osób aktywnie uprawiających sport,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • chroni wątrobę przed toksynami,
  • zapobiega udarom mózgu i zawałom mięśnia sercowego,
  • łagodzi napięcie emocjonalne, objawy nerwic i depresji,
  • reguluje cykl snu,
  • wspomaga koncentrację,
  • poprawia wytrzymałość organizmu,
  • jest pomocy w trakcie przekwitania – niweluje uderzenia gorąca oraz bóle migrenowe,
  • w leczeniu cukrzycy. Indeks glikemiczny buraka wynosi 30. Picie soku z buraka jest wskazane dla diabetyków, ponieważ przywraca zaburzoną w przebiegu cukrzycy równowagę kwasowo-zasadową w organizmie,
  • działa podobnie jak viagra – bor, który jest zawarty w burakach jest ściśle związany z produkcją hormonów płciowych,
  • zawiera witaminy z grupy B, w tym witaminę B9 (kwas foliowy),
    witaminy C, A, E i K, żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden.

A to mój sekretny przepis

Składniki:

  • 1 kg buraków – najlepiej te o podłużnym kształcie kupione z dobrego „warzywniaka”
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego lub u mnie często mieszanka pieprzu kolorowego
  • 2 plastry chrzanu
  • 2 plastry imbiru
  • 1 łyżeczka nasion kopru
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 łyżka soli kuchennej
  • 4 szklanki wody – schłodzonej po przegotowaniu

Buraki myjemy, odkrawamy końcówki i bez obierania kroimy w plastry – ok. 1-2 cm. Wrzucamy do naczynia szklanego lub glinianego. Dalej dodajemy kolejne składniki. Na koniec zalewamy osoloną wodą wg podanej proporcji 1 łyżka na 1 litr wody (4 szklanki).

Woda powinna zakryć buraki. Odstawiamy naczynie na 7 dni w bezpieczne miejsce o temperaturze pokojowej (ja trzymam w kuchni na górze mebli pod sufitem)

Po tym czasie zbieramy z góry osad jaki może się pojawić i go usuwam, a sok zlewam do butelek (2x po 0,5 litra). Buraki zalewam ponownie 1 litrem osolonej wody i zostawiam na kolejny tydzień. Po tym czasie zlewam sok ponownie, a z buraki czasem wyrzucam a czasem robię z nich sałatkę.

Sok jest przepyszny, szczególnie ten pierwszy. Drugi nie jest już tak gęsty, ale też smakuje dobrze. Polecam trzymać się podanego przepisu – to gwarantuje smak i jakość naszego soku.

Przygotowanie soku zajmuje do 15 – 20 min.

Do dzieła – polecam szczerze!